2024: Mai poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi mașina? Cum se înstrăinează un vehicul

Autor: Radu Țuțulan 08 iul. 2024 Știri auto
2024: Mai poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi mașina? Cum se înstrăinează un vehicul

Procedura de înstrăinare a unui vehicul este destul de complexă și necesită o serie de drumuri la diverse autorități. Însă, în 2024, mai poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi mașina?

În 2023, la nivel național s-au înregistrat peste un milion de tranzacții auto. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost mașini la mâna a doua înmatriculate în România, la care s-a făcut doar o schimbare de proprietar.

Totuși, procedura de înstrăinare a unui autovehicul nu este tocmai facilă.

  Cum se înstrăinează un vehicul

Cei care vor să vândă o mașină, sunt obligați să aibă mai multe documente:

  • Cartea de identitate a vehiculului;
  • Talonul mașinii (certificatul de înmatriculare al mașinii);
  • Cartea de identitate a proprietarului;
  • Contractul de vânzare-cumpărare (modelul oferit de DRPCIV);
  • Certificatul de radiere fiscală (se obține de la Direcția de Taxe și Impozite Locale).

La aceste documente se va adăuga, de la finalul anului 2024, RAR Auto Pass. Acest act este menit să descurajeze vânzarea mașinilor cu kilometri dați înapoi. Sau a vehiculelor cu probleme tehnice grave, care pot pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

Pentru a obține noul document, proprietarul mașinii va fi obligat să solicite eliberarea RAR Auto Pass la Registrul Auto Român.

Așadar, pentru a vinde o mașină, proprietarul trebuie să obțină documente de la:

  • Primărie
  • RAR
  • DGPCI.

Contractul de vânzare-cumpărare auto se încheie, în general, la un birou de acte auto. Dar, poate fi completat și online sau la notariat.

Acest document de înstrăinare trebuie să conțină:

  • datele de identificare ale ambelor părți;
  • detaliile vehiculului (marca, model, anul fabricației, numărul de înmatriculare);
  • prețul și locul încheierii contractului.

În 2023, s-au înregistrat peste 660.000 de tranzacții auto, ceea ce reprezintă un record absolut pentru România. La acestea se adaugă mai bine de 300.000 de vehicule aduse din străinătate și 140.000 de autoturisme noi.

Astfel, în România s-au comercializat, în total, peste 1.1 milioane de mașini în 2023.

2024: Mai poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi mașina?

În momentul în care un șofer vinde mașina, noul proprietar o preia cu tot cu numerele de înmatriculare. Iar din momentul înregistrării tranzacției, cumpărătorul are la dispoziție 3 luni pentru a solicita transcrierea vehiculului și eliberarea unui nou set de numere de înmatriculare.

Dar, mai poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi mașina?

Da, veți posibilitatea de a solicita păstrarea numărului de înmatriculare a autoturismului pe care doriți să-l înstrăinați, cu condiția achitării taxei în valoare de 30 de lei la ghișeele de înmatriculări, înainte de solicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate de către noul proprietar”, se precizează pe site-ul Direcției de Permise și Înmatriculări Auto (DGPCI).

Așadar, cei care vor să păstreze numărul de înmatriculare, trebuie să solicite asta înainte de a înregistra tranzacția. Odată ce documentele au fost depuse, dacă vechiul proprietar nu a solicitat păstrarea numerelor, acestea vor trece automat la cumpărător.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide